En festdag for dansk kulturarv og kirkeliv

Da jeg i dag gik til boghandleren for at hente de sidste bind af Søren Kierkegaards samlede værker, var det med en ikke ubetydelig tilfredshed ved tanken om, at jeg ved gennem årene at have betalt for de i alt 55 bind havde været med til at finansiere udgivelsen af et nationalt monument – og det generer mig ikke det mindste, tværtimod, at det hele nu kan findes ganske gratis på hjemmesiden Søren Kierkegaards Skrifter: www.sks.dk – endda med kommentarer, elektroniske søgemuligheder og alt, hvad hjertet i så henseende kan begære.

I Danmark er kristentroen hele tiden ved at genfinde sig selv, ofte stille og skjult i den enkelte, til tider under stor offentlig larm og opstandelse, og det umage par bestående af Kierkegaard og Grundtvig udgør til stadighed en evigt aktuel referenceramme for dialogen omkring religion, civilsamfund og stat.

Og nu er også Grundtvigs samlede værker på vej; i takt med tiden og udviklingen starter man med en digitalisering og elektronisk udgivelse (klik her for at se mere om projektet); om der nogensinde vil blive behov for en trykt udgave, må stå hen.

Men foreløbig er Sørens Kierkegaards værker i hus, så det er en festdag i dag. Vi havde flag på bordet til frokost, da jeg kom hjem fra boghandleren …